Dreams are renewable. No matter what our age or condition, there are still untapped possibilities within us and new beauty waiting to be born.

-Dale Turner-

Friday, August 17, 2007

Κάνουμε όνειρα...

Ζούμε σε όνειρο? Προσπαθω να απαντήσω εδώ και καιρό διάφορα σχετικά με αυτό ερωτήματα...Κάποιοι φιλόσοφοι των αρχαίων χρόνων υποστήριζαν ότι ο κόσμος που ζούμε είναι ψέμμα και ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ένας στίχος που άκουσα πρόσφατα με έβαλε σε σκέψεις.."Να ζήσω σε ένα όνειρο δεν ξέρω αν με παίρνει.." Και σκέφτηκα,"αλήθεια,ποιος από εμάς τολμάει να ζήσει σεάνα όνειρο?" ή "πόσοι από εμάς έχουν βρει το όνειρο στο οποίο θα ήθελαν να ζήσουν;" Τα όνειρα είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας..Κοιμόμαστε,βλέπουμε όνειρα. Ξυπνάμε και τα όνειρα μας ακολουθούν.. Παντού. Και πάντα. Μήπως τελικά τα όνειρα παίζουν σηματικότερο ρόλο στη ζωή μας από αυτόν που νομίζουμε; Μήπως θα έπρεπε να τους δίναμε λίγη περισσότερη σημασία;
"Όνειρο" : Η βίωση μιας σειράς εικόνων, ήχων, ιδεών, συναισθημάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου." Εγώ θα πρόσθετα κάτι εδώ. 'Όνειρο" επίσης είναι όσα θέλουμε να ζήσουμε, όσα λαχταρήσαμε.. Είναι όσα μας μελαγχολούν, μας κρατούν ξύπνιους τα βράδια, έως και ζωντανούς σε ορισμένες περιπτώσεις... Αυτό που μας δίνει χαρά, μας αναστατώνει, μας ανησυχεί, μας παρηγορεί πού και πού και, ενίοτε, μας προδίδει. Είμαι σίγουρη πως αν ποτέ έφτιαχνα ένα δικό μου λεξικό, κάτω από τη λέξη "όνειρο" θα βρισκόταν η μεγαλύτερη ερμηνεία.
Ο Φρόυντ ανέλυσε τα όνειρα που έρχονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έδωσε μεγάλη βάση στο ασυνείδητο, αλλά δε μίλησε ποτέ για τα όνειρα που κάνουμε όταν είμαστε ξύπνιοι. Πώς συνδέονται αυτά τα όνειρα με εκείνα του ύπνου; Τα φαντάζομαι σαν εχθρούς μεταξύ τους.. Από τη μία το συνειδητό, απαλό, αιθέριο, συναισθηματικό, ονειρεύεται και φτιάχνει εικόνες για να τις προσαρμόσει στη ζωή, και από την άλλη το ασυνείδητο.. Έρχεται σαν μαύρο πέπλο, να καταπλακώσει το συνειδητό με τα άγρια ένστινκτά του, να του πει "λάθος είναι όσα ονειρεύεσαι! Άλλα είναι εκείνα που θέλεις στην πραγματικότητα!" Μα ποια πραγματικότητα;; Εδώ μιλάμε για όνειρα...
Άχ..Ήθελα να υπάρχει μια ευχάριστη χροιά αλλά δεν τα κατάφερα για ακόμα μία φορα... Αυτή η πάλη που λέγαμε.. Κοιτώντας λοιπόν τα όνειρα από τη σκοπιά του ποθητού, του επιθυμητού και του νοσταλγικού, διαπιστώνω ότι ναι, ίσως και να είναι η κύρια αιτία ύπαρξης μας.. Άνθρωπος χωρίς όνειρα.. Πώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί; να υπάρξει; Δε θέλω καν να το σκέφτομαι. Απώθηση. Αυτό είναι. Το έχετε παρατηρήσει ότι τείνετε να ξεχνάτε τις άσχημες στιγμές και γενικότερα ό,τι σας έχει δημιουργήσει πολύ αρνητικά συναισθήματα; Είναι η άμυνα του μυαλού. Μόλις αρνήθηκα να σκεφτώ ότι υπάρχει άνθρωπος χωρίς όνειρα. Το μυαλό μου σιγά σιγά θα απωθήσει τη σκέψη αυτή και εγώ θα κοιμάμαι ήσυχη τα βράδια...
Δύσκολο πάντως για κάποιον να βρει το όνειρο που τον αντιπροσωπεύει. Πόσο μάλλον αν δεν το έχει συναντήσει ποτέ. Ούτε στα όνειρα του- τα άλλα... Και ακόμα πιο δύσκολο να ζήσει μέσα σ'αυτό. Γιατί για να το βρει θα ψάξει πολύ. Καποια στιγμή σίγουρα θα του εμφανιστεί. Τα όνειρα όμως είναι τόσο αέρινα και ασταθή, που αν τελικά καταφέρεις να ζήσεις μέσα σ'αυτά ρισκάρεις πολλά. Αλλά τι είναι η ζωή χωρίς ρίσκα; Ένα θέατρο χωρίς σκήνή. Ένας ουρανός χωρίς αστέρια. Τα μεγάλα ρίσκα είναι για τους Μικρούς Πρίγκηπες αυτής της ζωής. Όσοι μπορουν να αφήσουν το αστέρι τους για να κυνηγήσουν το όνειρό τους είναι εκείνοι που μπορουν να ζήσουν-και μέσα σε ένα όνειρο..και παντού... Για τους υπόλοιπους, το απαλό χάδι του, αρκεί..


"Θα ήθελα να με πει "όνειρό μου"...αν μπορούσα να διαλέξω πώς θα ήθελα να με φωνάζει..."




27 comments:

zero2one said...

Κατ' αρχας, ηλιαχτίδα μου, μου άρεσει πολύ το ύφος των αναρτήσεών σου (μοιάζουμε λίγο σε ύφος και προβληματισμό)

> ο κόσμος που ζούμε είναι ψέμμα και ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική

πολύ πιθανόν. Αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μόνο μέσω των αισθήσεών μας. Η εικόνα που μας μεταδίδουν, είναι αφ' ενός μεν λειψή, αφ' ετέρου πολύ αντικειμενική.

> Να ζήσω σε ένα όνειρο δεν ξέρω αν με παίρνει..

Προσωπικά, προσπαθώ να ζω (σ)τα όνειρά μου.
Προσπαθώ να τα κάνω πραγματικότητα.
Πληγώνομαι, τρώω τα μούτρα μου, αλλά συνεχίζω την προσπάθεια.

> Άνθρωπος χωρίς όνειρα...

τραγικό... σε τι ελπίζει αυτός; σε τίποτα...

> Αλλά τι είναι η ζωή χωρίς ρίσκα; Ένα θέατρο χωρίς σκήνή. Ένας ουρανός χωρίς αστέρια. Τα μεγάλα ρίσκα είναι για τους Μικρούς Πρίγκηπες ατής της ζωής. Όσοι μπορουν να αφήσουν το αστέρι τους για να κυνηγήσουν το όνειρό

έχεις γράψει...

Iliaxtida said...

zero2one
ο καθενας ζει και νιωθει με το δικο του τροπο.Ισως να ειναι εν μερη αυτο το ψεμμα της ζωης μας..
Να συνεχιζεις παντα την προσπαθεια να ζεις στα αληθινα σου ονειρα..
η ελπιδα πεθαινει παντα τελευταια..και χωρις ονειρα θα ειναι η πρωτη που θα εχει πεθανει..
Ευχαριστω.. :)

oneiroparmenh said...

Εγώ θα σταθώ σε αυτή την ερώτηση:"ποιός από εμάς τολμάει να ζήσει σ'ενα όνειρο;"
Είναι πολλοί λίγοι αυτοί που τολμούν να ζήσουν σε ένα όνειρο,να ζήσουν για ένα όνειρο,να κάνουν τα πάντα για να το πραγματοποιήσουν...
Αλλά πάλι τι είναι η ζωή χωρίς ρίσκα;Ενας ουρανός χωρίς αστέρια οπως λες κ εσύ...
Πολύ ωραίο post...

pittermilk said...

>Τα μεγάλα ρίσκα είναι για τους Μικρούς Πρίγκηπες αυτής της ζωής.

Ο άνθρωπος έχει δυο τρόπους για να κανει τη ζωή του βάναυση και πληκτική:Ζωντας χωρίς όνειρα και χωρίς ρίσκα

Iliaxtida said...

οneiroparmenh
κουραγιο και υπομονη θελει,να βλεπεις τη ζωη με απλο τροπο και να εισαι ευχαριστημενος απο οσα αυτη σου δινει...

pittermilk
φαντασου ποσο θα βαριουνται οσοι φοβουνται να ρισκαρουν..και δ μιλαω για μεγαλα ρισκα,γιατι ο καθενας φοβαται,αλλα για απλα πραγματα..
μαλλον χρειαζεται ακομα ενα ποστ για τα ρισκα ετσι οπως το θετεις.. :) αν κ υπαρχουν αναφορες κ σε αυτο

Byronas said...

Ωραίο post. Με έβαλες σε σκέψεις.

Ένα όνειρο μπορεί να κάνει την ζωή κάποιου ακόμα πιο μίζερη.
Το ελπιδοφόρο όνειρο μετατρέπεται αυτόματα σε μια άγκυρα μελαγχολίας που βυθίζει τον σύγχρονο άνθρωπο στην κενή και τυποποιημένη ζωή του θυμιζοντάς του τι έχασε. Για να μην νιώσει κάτι τέτοιο, θα προτιμήσει τα προκατασκευασμένα και σίγουρης επιτυχίας όνειρα (όπως το αμερικανικό όνειρο) για να είναι έφησυχασμένος ότι θα τα καταφέρει και αυτός.

Η ύπαρξη κοινών ονείρων δίνει μια ενότητα στην κοινωνία. Αποτελείται από "φυσιολογικούς" και "προσγειωμένους" ανθρώπους.

"Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover."

Iliaxtida said...

αυτος ηταν και ο σκοπος μ... :)

εχεις δικιο οτι ετσι συμβαινει συχνα..οταν δν μπορουμε να καταφερουμε το δυσκολο(κατα την αποψη μας)επιλεγουμε το αμεσως επομενης δυσκολιας.ομως εινια εκεινο που πραγματικα θελουμε?συνηθως οχι...και αν θελουμε κτ απλο,τα απλα ειναι κ τα πιο δυσκολα..καλυτερα να προσπαθεις κ ας μην το πετυχεις.αν παλευεις για αυτο που θες στην πραγματικοτητα εισαι νικητης γιατι προσπαθησες και το ξερεις.τοτε δε θα ανηκεις σε εκεινους που μετανιωσαν για οσα δν εκαναν..το αισθημα αυτο ειναι που προκαλει τη μεγαλυτερη δυστυχια κ απελπιζει...

Haris said...

Πολύ όμορφο το ποστ σου ηλιαχτίδα. Ενδιαφέρον. Πάντως εγώ, ιεραρχώ τους ανθρώπους με βάση τα όνειρά τους, τις επιθυμίες τους, τους στόχους τους, και όχι με τι έκαναν ή τι όχι.

aggelika said...

Εγώ το ανακάλυψα γρήγορα το όνειρό μου! Δεν ξέρω όμως πως να μπω μέσα! Που θα πάει όμως θα το βρω και αυτό κάποτε!!Πολύ ωραίο το post σου και υπέροχη και η τελευταία φράση!!

Kallitexnes said...

>Ζούμε σε όνειρο?

Κάτι από Matrix μου θύμισε αυτό...
Ναι, η μεγαλύτερη ανελευθερία είναι αυτή της απαγόρευσης των ονείρων...
(Υπάρχει ένα sci-fi έργο στο οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο... δεν θυμάμαι όμως τίτλο)

Βασικά η ανθρώπινη εξέλιξη βασίζεται στα όνειρα. Τολμώ να πω ότι η επιστήμη είναι παιδί της φαντασίας και του ονείρου. Σχεδόν όλοι όσοι ξεπέρασαν το ρεαλισμό της εποχής τους και ακολούθησαν τη σχεδία των ονείρων τους (ονειρο: με τους δύο ορισμούς που έδωσες) μεγαλούργησαν (αρκεί να θυμόμαστε ότι η μεγαλουργία δεν συνεπάγεται την αναγνώριση).

-Βασίλης

Haris said...

Η ανθρώπινη εξέλιξη στηρίζεται στο όνειρο που είναι ουσιαστικά η φαντασία της ελπίδας. Έτσι ο κόσμος προχωρά και όχι με μαχαίρια...

Unknown said...

και όμως, σίγουρα η ζωή σου είναι το όνειρο κάποιου ή κάποιας κάπου στον κόσμο, να φοβάσαι τους ανθρώπους χωρίς όνειρα, γιατί είναι άνθρωποι με παγωμένη ανάσα, που μπορεί να σου παγώσει την καρδιά, ηλιαχτίδα, όνειρό μας, να 'σαι καλά ;)

ΥΣ: Όσο για τον Χaris μην ξεχνάς ότι η πραγματικότητα είναι μέρος της φαντασίας, επομένως του ονείρου

Iliaxtida said...

haris
ευχαριστω!καλα κανεις..το καλο ειναι να κρινουμε τους ανθρωπους συμφωνα με αυτο που βγαζουν προς τα εξω σε συνδυασμο με οσα εχουν μεσα τους.. :)

aggelika
σ ευχομαι να το βρεις οσο πιο συντομα γινεται..!thanx.. :)

Βασιλη
απλα αναρωτηθηκα.. :) (μαλλον το matrix ειχε περισσοτερα να πει σε νοημα απο οτι ελεγε σαν ταινια :Ρ )
φυσικα κ δν συνεπαγεται την αναγνωριση.ναι,αν το σκεφτεις ετσι νομιζω οτι θα μπορουσε κανεις να πει πως η επιστημη βασιζεται στο ονειρο,οσο παραξενο κι αν ακουγεται αυτο..! :)

street spirit
θελω να πιστευω πως ολοι λιγο πολυ εχουν καποιο ονειρο να τους οδηγει..το οτι η ζωη μου μπορει να ειναι ονειρο καποιου η καποιων σε καποια γωνια του πλανητη,αυτο δεν το ειχα σκεφτει.επομενως πρεπει να ειμαστε χερουμενοι απο οσα εχουμε και με βαση τα ονειρα μας να προχωραμε καθε μερα μπροστα :) Μπλεξαμε πραγματικοτητα κ ονειρο εδω αλλα ειναι ωραια...μια γλυκια μεθη.. %)
σευχαριστω..κι εσυ να σαι παντα καλα ;)

Haris said...

Άλλο ο στόχος κάποιου, το όνειρό του, και άλλο οι πράξεις του. Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι περίπλοκες και συχνά καταλήγουν σε παραστρατήματα.

Anonymous said...

koukla mou exw pixei sti douleia gi'auto to exw paramelisei to blog mou otan exw xrono tha xana mpw ;)

Iliaxtida said...

haris
νομιζω πως ο καθενας συμφωνα με αυτο που εχει μεσα του πραττει.τωρα για τις σχεσεις των ανθρωπων εχεις δικιο.συνηθως ομως ό,τι ειναι περιπλοκο στην πραγματικοτητα ειναι απλο.εμεις το κανουμε να φαινεται ετσι.το εχω παρατηρησει κ απο μενα αυτο ορισμενες φορες

shoorty
οκ!take your time :)

Haris said...

Πολλοί άνθρωποι με όραμα όμως καταστράφηκαν από την "κοινή γνώμη" ( αυτό το ηλίθιο ανθρώπινο κατασκεύασμα). Δεν έχουν όλοι την δύναμη να ρισκάρουν όπως εσύ (βάση του εισαγωγικού σου κειμένου).
Πολλοί σταματούν μόλις έρθουν αντιμέτωποι με αντιδράσεις.

ANemos said...

Τα όνειρα, λέει ο ποιητής, παίρνουν πάντοτε εκδίκηση!

Iliaxtida said...

haris
νομιζω πως ολοι εχουν τη δυναμη να ρισκαρουν αγνοωντας την κοιμη γνωμη.εξαρταται απο τα πιστυω και τη θεληση του καθενος.

anemos
ναι,αν και δν ξερω ακομα αν αυτο ειναι καλο η κακο.. :/

Nathalie said...

ax ti wraio post.. oneiriko!
egw 8a i8ela na me leei "sweetness" opws to tragoudaei o brian sthn diaskeuh twn placebo sto "bigmouth strikes again" twn smiths.
oso gia ta oneira??
"trust your dreams and trust your heart and trust your story" -neil gaiman!

Haris said...

Άρα, αφού έχουμε διαφορετικά πιστεύω, δεν έχουν όλοι την δύναμη...

Iliaxtida said...

nathalie
:)

τη δυναμη την εχουν αλλα μπορει να μην εχουν τη θεληση..

Mathilde said...

"Είναι όσα μας μελαγχολούν, μας κρατούν ξύπνιους τα βράδια, έως και ζωντανούς σε ορισμένες περιπτώσεις..."

Πολύ καλό..

Ο Μπέρκλευ είχε αναπτύξει μία τέτοια θεωρία, ότι η ζωή είναι ένα όνειρο στην ουσία και όταν πεθαίνεις, απλά ξυπνάς. Παράλογο, αλλά πιθανό..

Πολύ εμπνευσμένο και ψαγμένο ποστ..

Μπράβο Ηλιαχτιδούλα, συνέχισε έτσι, μας αρέσεις!

Iliaxtida said...

mathildaki!!!επιτελους.. :) πρωτον,σευχαριστω... :))
η θεωρια του μπερκλευ ισως και ν θελα να ειναι αληθινη..ταιριαζει στον τροπο σκεψης μου νομιζω..
καλη συνεχεια με το διαβασμα σου..εχω την αδερφη μ και καταλαβαινω.οχι πως τα χω ξεχασει!!ασε που διαβαζω κ γω τωρα γιατι το σαββατο ξεκιναμε! :(

Εφιάλτης said...

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα όνειρα αφορούν σε γεγονότα της καθημερινής μας ζωής, όπως η επίσκεψη σε κάποιο συγγενή, η οδήγηση, οι συζητήσεις με συναδέλφους ή με κάποιο μέλος της οικογένειας. Αλλά εμείς δε μιλάμε για όνειρα που βλέπουμε στο όνειρό μας αλλά άμα ζούμε ένα όνειρο στην πραγματικότητα αυτή την στιγμή ζούμε έναν εφιάλτη.Ζούσαμε έναν όνειρο. Για αυτό ζούμε δηλαδή να φτιάξουμε ένα όνειρο για εμάς και για τα παιδιά μας, σάμπως ξέφυγα λίγο.

Iliaxtida said...

εφιαλτη
αν και δε σε πιανω πολυ καλα,στα ονειρα μας μπορει να δουμε και το πιο ασχετο και να αναρωτηθουμε γτ το ειδαμε..τωρα οσο γ τ ονειρα που κανουμε στον ξυπνιο μας συνηθως ειναι για μας..αν αφορουν και τους αλλους,μαλλον αυτο που κανουμε ειναι να τους βοηθαμε να πραγματοποιησουν κ τα δικα τους ονειρα..

Εφιάλτης said...

Άλλο ένα άτομο που δε με κατάλαβε, δε πειράζει εδώ είμαστε εμείς, στην αρχή λέω γενικά τι είναι τα όνειρα και από που επηρεάζονται για να τα δούμε. Τώρα για τα όνειρα που αντιμετωπίζουμε στο ξύπνιο μας είναι...