Dreams are renewable. No matter what our age or condition, there are still untapped possibilities within us and new beauty waiting to be born.

-Dale Turner-

Thursday, May 29, 2008

Ποδηλάτες,αυτοί οι ξένοι

Στενοχωριέμαι. Και αγανακτώ. Δε γίνεται να ζω σε μια τέτοια χώρα.. Αποφασίζω πως αυτή η χώρα δεν είναι για μένα. Το μόνο που νοιάζει τους Έλληνες είναι πώς θα κλέψουν ο ένας τον άλλον, πώς θα παραβούν τους κανονισμούς, πώς θα καπνίσουν, πώς θα δουλεύουν λιγότερο και θα πληρώνονται περισσότερο και πώς θα πάνε στα μπουζούκια και θα γυρίσουν πίτα 7 η ώρα το πρωί.
Πότε θα καταλάβουν όλοι ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα στον κόσμο για τα οποία πρέπει να ανησυχούν; Πιο σημαντικά και πιο ουσιώδη; Όπως το ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει άμεση ανάγκη να πάρει επιτέλους μια ανάσα; Μια ανάσα από τα αυτοκίνητα και τα καυσαέρια, από τη μιζέρια των ανθρώπων της(ευτυχώς,όχι των νέων), από αυτή τη φυλακή που έχουμε κλείσει τους εαυτούς μας και ονομάζεται κίνηση στους δρόμους γεματη από άγχος και ψυχική πίεση.
Εδώ θα ήθελα να μιλήσω γι'αυτό το υπέροχο μεταφορικό μέσο που ονομάζεται ποδήλατο και τη σημασία που έχει για μας και την υγεία μας(ψυχική και σωματική) καθώς και το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει στη ζωή μας..
Δε συγκρίνεται η αίσθηση που νιώθεις πάνω στο ποδήλατο, ο αέρας στο πρόσωπο, η ελευθερία. Ξέρεις πως δεν κάνεις κακό στο περιβάλλον και ταυτόχρονα κάνεις καλό στον εαυτό σου!!Τι πιο ωραίο από αυτές τις σκέψεις;
Αποφάσισα να ξεκινήσω να παίρνω το ποδήλατο μόνη ή με παρέα, και το έχω πάρει ήδη δύο φορές. Αυτό που ένιωσα είναι ότι το γλυκό μου ποδηλατάκι είναι παρείσακτο στον κόσμο αυτό. Στο δρόμο φοβόμουν να βγω γιατί ενοχλούνται οι οδηγοί. Στα πεζοδρόμια ενοχλούνται οι πεζοί. Ε, τι θα γίνει επιτέλους με εμας τους ποδηλάτες, θα έχουμε ποτέ θέση σε αυτή την πόλη;;

Σε κάποιες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία η προώθηση των ποδηλάτων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και συνεχίζεται δυναμικά. Σε γωνιές της πόλης ενοικιάζονται ποδήλατα,για τα οποία μπορείς να πληρώσεις συνδρομή για ένα μήνα και να τα παίρνεις στην πόλη. Και το καλό είναι ότι δε χρειάζεται να το αφήσεις στο σημείο από όπου το πήρες, αλλά σε κάποιο άλλο αντίστοιχο! Έτσι βλέπεις μέχρι και ανθρώπους με σακκάκι και γραβάτα πάνω στους δύο πολυαγαπημένους τροχούς!Σκεφτείτε τι ωραία που θα ήταν η Αθηνούλα μας αν αφήναμε όλοι τα αμάξια και κυκλοφορούσαμε με ποδηλατάκια. Και ποσο φιτ θα ήμασταν!!

Οι ποδηλάτες έχουν ενωθεί στην Αθήνα και οργανώνουν εκδηλώσεις για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Μπείτε στο podilates.gr και ακολουθήστε στη μεγάλη ποδηλατοδρομία που θα γίναι το Σάββατο 31/6, καθώς και σε άλλες ποδηλατικές δράσεις!! :) Επίσης συντονιστείτε στον Δίεση και ελάτε στη συναυλία στο Ελληνικό!


Αλλο ένα ενδιαφέρον link εδώ

17 comments:

neoinileias said...

Ακροβασίες

Γενική διαπίστωση είναι ότι η εικόνα στα πανεπιστήμια είναι τραγική.
Ολόκληρο το άρθρο: http://neoinileias.blogspot.com/

Byronas said...

Το ποδήλατό μου είναι μονίμως εγκατεστημένο στο Αγρίνιο και δεν είχα την ευκαιρία (;) να αλωνίσω τις ανηφόρες του Ζωγράφου και της Αθήνας. Το σκέφτομαι πάντως, ίσως κάποια στιγμή... Είναι μεγάλη απόφαση.

Θα μπει κι αυτό στη "λίστα". ;)

Jason said...

Λοιπόν, έχουν ξεκινήσει από καιρό μελέτες για τη δημιουργία ποδηλατόδρομων σε 10 περίπου επαρχιακές ελληνικές πόλεις.
Πρότυπό τους είναι η πόλη της Καρδίτσας, που με ένα καταπληκτικό σχέδιο τα τελευταία χρόνια (δημιουργία ποδηλατόδρομων, δανεισμός ποδηλάτων από το δημοτικό πάρκινγκ, κ.α.) έχει καταφέρει να γίνονται πλέον στην πόλη με ποδήλατα πάνω από το 30% των ημερήσιων μετακινήσεων των πολιτών. Η Καρδίτσα θεωρείται πλέον πόλη-πρότυπο για τη χρήση ποδηλάτου (βολεύει άλλωστε, καθώς είναι μια πόλη επίπεδη) και έχει φτάσει σε βαθμό να συγκρίνεται με τις πόλεις της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Το πείραμα αυτό ζήλεψαν και άλλες επαρχιακές πόλεις, και θέτουν σιγά-σιγά σε εφαρμογή αντίστοιχα σχέδια.

Στην Πάτρα, ξέρω ότι υπάρχει ποδηλατοπορεία την 1η Παρασκευή κάθε μήνα.
Άμα πέσεις πάνω στην ώρα βέβαια, παραλύει το σύμπαν για λίγο στο κέντρο, αλλά πάντως εγώ πολύ το χαίρομαι.

Eraserhead said...

Πόσο δίκιο έχεις ιλιαχτίδα!Το καλοκαίρι που πέρασε είχα πάει Ουτρέχτη και κυκλοφορούσα μόνο με ποδήλατο .Αμαξι ούτε για δείγμα .Όλοι ποδηλατάκι.Τι κι αν έφαγα μέχρι και τούμπα?Το διασκέδασα όσο ποτέ!Χαλάρωσα και ηρέμησα .Ούτε κόρνες ,ούτε φασαρία ούτε άγχος ούτε βρώμικοι ρύποι!Εδώ δυστυχώς αν κάνεις μια βόλτα θα σε ακολουθούν μπινελίκια από βιαστικούς Ραλλίστες!
GET A BIKE!!!!!!!!

aggelika said...

Ενδιαφέρον..
Ωραία θα ήταν, αν δεν υπήρχαν τόσες "δυσκολίες" όπως λες. Θα μειώνονταν και τα ατυχήματα. Αλλά μάλλον το αυτοκίνητο είναι στην νοοτροπία του Έλληνα. Μπορεί να βρίζει την κίνηση, να βρίζει το φανάρι, να βρίζει που δεν βρίσκει θέση να παρκάρει αλλά ούτε λόγος για το ποδήλατο..

Για πέρνα από τα μέρη μου.. έχεις πρόσκληση..

moutro said...

Το κλασικό παράδειγμα πόλης- ποδηλάτου είναι το Αμστερνταμ. Εκεί έχει τεράστια parking μόνο για τα ποδήλατα. Όλοι οι κουστουμάτοι κυκλοφορούν με τον χαρτοφύλακα στη σχάρα του ποδηλάτου. Κι έχουν και εκείνα τα φοβερά δισώληνα που σε φέρνουν λίγο σε εικόνες με μπακαλόγατους του '60. Αλλά όντως ναι η κίνηση με ποδήλατο είναι πολύ ελεύθερη και οικονολογική. Αλλά ο Έλληνας είναι τεμπέλης!Και οι έλληνες οδηγοί δολοφόνοι, άρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας...

Iliaxtida said...

Byrona

Να το βαλεις,να το βαλεις...!!Ειναι ωραια η αισθηση..Εγω σημερα προβληματιζομαι για την ποδηλατοδρομια γιατι ποναει το ποδι μου γμτ κ μπορει να μην μπορεσω να παω.Το θελω ομως τοσο πολυ!!!!!! :'(

jason
Ναι,το εχω ακουσει αυτο για τηην Καρδιτσα!Απιστευτο ε?Μονο και μονο γιαυτο θα παω μια βολτα απο κει το καλοκαιρι! ;)

eraserhead
Στο εχω πει οτι σκεφτομαι πολυ σοβαρα να μεινω στο εξωτερικο καποια στιγμη?Βεβαια πιστυεω οτι το πιο σωστο ειναι να προσπαθεις να αλλαξεις την πολη σου παρα να αλλαξεις εσυ πολη με την πρωτη δυσκολια.Και αυτο θα προσπαθησω να κανω! :)

aggelika
Μαλλον εχεις δικιο.. :( Ολα ειναι θεμα παιδειας πιστευω..
Χε!θα περασω μαλλον :) Ευχαριστω! :D

μουτρο
welcome!Πωωωωωωω...με πορωνεις τωρα! :D Σκεφτομαι να παω erasmus Ολλανδια
Αξιζει παντως τον κοπο να προσπαθησουμε,δε νομιζεις; Βλεπω ολο και περισσοτερους ποδηλατες τελευταια :)

Byronas said...

Εγω σκεφτόμουν να πάω χωρίς ποδήλατο (με το τραμ, ίδιο χρόνο θα έκανα!) αλλά μάλλον θα ήμουν πολύ αντι-οικολόγος!

Iliaxtida said...

byrona
εγω θα παω στη συναυλια τελικα.πηγαινε.ειναι κι αυτο ενας τροπος υποστηριξης.ετσι κ αλλιως το τραμ ειναι οικολογικο μεσο

Unknown said...

όταν το είδα στη Βαρκελώνη αυτό το σύστημα θύμωσα τόσο πολύ που εμείς κάτι τόσο απλό δεν μπορούμε να κάνουμε...

Iliaxtida said...

street spirit
μα ειμαστε τοσο πισω στην ελλαδα που δε νομιζω αν θα μπορεσουμε να τους φτασουμε ποτε..

Nathalie said...

Φέτος πήγα 2 φορές Άμστερνταμ. Γύρισα όλη την πόλη με ποδήλατο. Η πόλη έχει πιο πολλά ποδηλατοδρόμια απ'ότι αυτοκινητόδρομους.. Καταλαβαίνεις το ξενέρωμα και τα νεύρα που με έπιασαν γυρνώντας εδώ..

Iliaxtida said...

Nathalie
ο μονος λογος που σκεφτομαι να παω για erasmus στο amsterdam ειναι αυτος...!

Nathalie said...

Nα πας, να πας! Έχω φίλους που σπουδάζουν πάνω και μου λένε πως το επίπεδο των Πανεπιστημίων είναι πολύ καλό. Ε δεν το συζητώ για την πόλη.. Πανέμορφη! 2 φορές πήγα μέσα σ'ένα χρόνο και τώρα το ψήνω να ξανανέβω..

Michalis said...

Δυστυχως στην Ελλαδα δεν μπορουμε να καταλαβουμε τη σημασια του ποδηλατου. Νομιζουμε οτι το ποδηλατο ειναι μονο για τα παιδακια για να πηγαινουνε στην πλατεια να παιζουνε. Δυστυχως ο ελληνας θελει κατι να δειξει. Να εχει την κουρσα, τερμα το ραδιο. Δεν μπορει να το κανει με το ποδηλατο.
Αν και νομιζω οτι τις βλακειες που κανουμε εμεις με τα ποδηλατα, ακομα και μεσα σε μια πολη, δεν ειναι τοσο ευκολα να τις κανεις με το αυτοκινητο. Σπινιες κτλ...
Ευτυχως ειμαι φοιτητης στη Ξανθη, όπου εκεί είναι σχετικά καλα τα πραγματα για το ποδηλατο. Οχι οτι εχει ποδηλατοδρομους, εκτος απο εναν εξω απο την πολη που παει στη λεσχη, κατι ειναι κι αυτο, απλα ειναι πιο μικροι οι δρομοι, λιγοτερη κινηση και μπορω να πω απο τι μεχρι τωρα 5μηνη εμπειρια μου με το ποδηλατο στους δρομους της οτι σε σεβονται κιολας οι οδηγοι.
Λιγο αργορπορημενο το σχολιο μου, απλα σημεα ανακαλυψα το blog σου!!!

Iliaxtida said...

Μιχαλη
Don't bother!Για αυτο μενουν ανοιχτα τα posts για να σχολιαζουμε οποτε θελουμε κ οπου θελουμε!! :) Πραγματικά δεν την αντέχω αυτή τη νοοτροπία του Έλληνα, γι'αυτό και την αγνοώ!Δε σημαινει πως οτι κανει η πλειοψηφία ειναι σωστο!Τελοσπαντων,ας μην τα σκεφτομαι παλι βραδιατικα κ αγανακτω! Καλως μας ηρθες και χαιρομαι που οπως λες"ανακαλυψες το blog!" :)

Michalis said...

Καλα, εννοειται οτι ο,τι κανει η πλειοψηφια δεν ειναι παντα σωστο. Χαρακτηριστικό παραδειγμα και η μουσικη!!!